Så tvättar du fälgarna rätt

Med rätt produkter för bilen blir rengöringen enklare och bilen snyggare 

Lysande resultat med rätt fälgrengöring 

En skinande bil är något alla lägger märke till. Kronan på verket är fälgarna – så länge de är rena. Välskötta fälgar får bilen att sticka ut. Är fälgarna smutsiga och matta förstörs däremot helhetsintrycket, oavsett hur välpolerad lacken är. 

Carl Andersson, ursprungligen från Onsala strax söder om Kungsbacka, är Master Trainer på Cifab som distribuerar varumärket SONAX med ursprung i Tyskland. Intresset för bilar och båtar har alltid funnits med i bilden för Carl. Han förklarar: 

- Jag är personen som alltid har tyckt att hästkrafter har varit häftigt. Det skall vara fart och fläkt som man brukar säga. Det började när jag var riktigt liten, när jag tyckte det var coolt att sopbilen kom. 

Carls bilintresse ökade successivt med åren och med det den viktiga delen som har med att hålla fordonet rent och prydligt. Direkt efter gymnasiet fick Carl jobb som bilrekonditionerare. 

- Jag jobbade nästan i 4 år som rekondare och lärde mig ett och annat på vägen. Delvis av mig själv men framför allt från kollegor och även kunder. Oavsett om det handlar om en tvätt, invändig rengöring eller att lägga förseglingar så utvecklas man ständigt. Man lär sig av misstag och hittar ständigt smartare och mer effektiva sätt att jobba, berättar Carl. 

Det märks att Carl har ett djuplodat intresse för bilvård och rengöring. Men det stannar inte bara vid bilen. Det spelar ingen roll om det handlar om rengöring av bil, båt eller hemmet. För Carl är rengöring och renlighet ett måste. 

- Jag tycker det är en självklarhet att hålla saker rena och fräscha. Jag har till exempel alltid tyckt om ”nybilskänslan”. Att återställa bilens interiör och exteriör till nästintill nyskick är både kul och tillfredställande, kommenterar Carl. 

En ren bil är bra för själen
Det finns många anledningar till varför det är viktigt att hålla bilen ren. Förutom att föraren mår bättre i själen av en ren bil så finns det flera negativa konsekvenser av att inte tvätta bilen. Sitter smuts och salt kvar på bilens lack för länge kan den ta skada och mattas av. Dessutom kan lampor och registreringsskyltar tappa sin reflekterande förmåga, vilket i sin tur leder till att att bilen syns sämre i mörker. 

- Det bästa man kan göra för att skydda lacken och faktiskt öka andrahandsvärdet är att lägga en keramisk lackförsegling. Detta skydd bildar en sluten film (blir ett) med lacken och skyddar mot UV-strålning, luftföroreningar, petroleum- och naturbaserad smuts. Lacken får även starkt vatten- och smutsavvisande egenskaper, berättar Carl. 

Det finns även många goda anledningar till att hålla fälgarna rena.

- Kombinationen av värme, bromsdamm och smuts som får sitta kvar på fälgen för länge kan tära på beläggningen som skyddar fälgen. Bromsdamm byggs upp varje gång du kör och till slut bildas en gul-brun beläggning. Därför är det viktigt med fälgrengöring, påminner Carl. 

Räcker det inte med tvål och vatten?
Den gamla skolan menar att det ofta räcker med tvål och vatten om bil och fälg underhålls kontinuerligt samt om fälgarna är förseglade eller om dom är nya. Men att tvätta med enbart tvål och vatten räcker inte i längden. 

- Det tar bara bort ytlig smuts och är inte tillräckligt effektivt mot tex bromsdamm och tyngre smuts, varnar Carl med allvarlig min. 

Räcker det inte med vanlig automatbiltvätt?
Att köra igenom en bil genom en automatisk biltvätt rengör bilen till en viss del men det tar oftast inte bort petroleumbaserad smuts såsom asfalt, olja, salt med mera. 

- Det är därför viktigt att antingen tvätta bilen själv eller lämna in den hos ett proffs, som kan göra en personlig bedömning av fordonet och avgöra vilka produkter som är rätt att använda. En automatisk biltvätt löser inte upp ingrott bromsdamm eller den tyngre smutsen. Det är alltså av stor vikt att bilen tvättas med fälgrengöring, kallavfettning och flygrostborttagning, berättar Carl. 

Hur tvättar man rätt?
Det finns vissa människor som tror det är enkelt att tvätta bilen och att det går snabbt. Men sanningen är att det finns väldigt många viktiga faktorer som spelar in i tvättprocessen, om tvätten ska göras korrekt och på ett effektivt sätt. 

- Det första man gör är att bedöma bilen. Jag skulle säga att den viktigaste delen är att ha kunskap kring produkterna. Dels behöver man veta vilken produkt som ska användas och till vad, men också hur produkten ska appliceras på ett korrekt sätt för att få maximal effekt, utan att skada materialet. När det kommer till att tvätta rätt finns det vissa grundregler att förhålla sig till. Förtvätt med kallavfettning, fälgrengöring, spola nedifrån och upp, osv. Men det handlar även om att hitta metoden som fungerar bäst för just dig. Säg att två personer står och tvättar varsin bil bredvid varandra, båda tvättar rätt men de gör det på sitt eget sätt. 

Det finns inga genvägar
Det finns inga genvägar till den rena bilen. Men med rätt produkter går det smidigare och snabbare, utan att du behöver ge avkall på vare sig miljö eller den personliga hälsan. 

- Det är viktigt att tvätta metodiskt och noga, att använda bra produkter och inte slarva. För en privatperson är mitt råd att tvätta bilen minst en gång i månaden samt läsa på om produkterna. Produkterna från SONAX är alla enkla att använda och resultatet blir lysande. I dubbel bemärkelse, säger Carl med ett varmt leende. 

Många kombinationer ger en bra produkt
Hög effektivitet i kombination med skonsam inverkan mot material är helt klart det bästa av två världar. Produktens höga effektivitet löser upp hård smuts, som tex bromsdamm och all naturbaserad smuts. Den har en stark effektivitetsindikator som gör att produkten färgindikerar när medlet har verkat. Produktens neutrala formel gör den lämplig för alla typer av fälgar. 

- Den är alltså skonsam för bromsskivor, hjulbultar, fälgen och även användare själv, berättar Carl. 

Det gör Max Effect extremt ekonomiskt, helt enkelt för att den räcker länge. 

- Max Effect är en ännu vassare fälgrengöring med en mer koncentrerad formel som gör att den tar bort den mest ingrodda smutsen från fälgar med maximal effekt och minimal ansträngning, berättar Carl stolt. 

… och hur är det med den egna bilen då?
Men handen på hjärtat, hur är det med bilen hemma hos Carl själv? Lever Carl som han lär kanske någon undrar: 

- Jag tvättar minst varannan vecka. Oavsett om jag har ett hektiskt schema finns det alltid en lucka där jag kan tvätta bilen. Beroende på tiden man lyckas skapa så ser varje session väldigt olika ut. Med det blir i alla fall minst en noggrann och grundlig tvätt. Och givetvis använder jag SONAX XTREME Wheel Cleaner Max Effect på fälgarna varje gång, avslutar Carl. 

Faktaruta

Tre tips för rena fälgar

· Tvätta kontinuerligt
· Använd en riktigt bra och effektiv fälgrengöring. Tex Sonax Beast Fälgrengöring
· Försegla fälgarna 

tre saker att undvika

· Låt inte bromsdamm och smuts ligga kvar för länge
· Tvätta inte varma fälgar eller i direkt solljus
· Använd inte fel fälgrengöring på fel typ av fälg