polera bilen

Lackvård / polering

Få tillbaka nybilskänslan igen med en djup härlig glans och sammetslen lackyta. Att ta bort repor och få liv i en matt och skadad lackyta behöver inte vara svårt. Du kan polera för hand eller för maskin och med några enkla steg blir din lack fräsch igen. 

Tänk på att aldrig använda i direkt solsken eller på varma ytor. Läs alltid bruksanvisningen.

Tänk på detta när du skall polera:

För att slutresultatet ska bli så bra som möjligt bör man börja med att ta bort ev ojämnheter med en rubbing. En rubbing är en slipande produkt som kan ta bort repor och ojämnheter samt fixa till oxiderad lack dvs lack som blivit matt och färglös och tappat gnistan.

Nästa steg är att använda polish, den tar bort ytliga defekter och hologram som kan ha uppstått vid rubbing samt tillför ett extra djup i lacken.

Finish är sista steget för att uppnå maximal glans och för att få en silkeslen yta. Det är också att bra alternativ som sista steg innan man lägger ett lackskydd. 

Polera för hand eller med maskin?

Man kan polera för hand men det är mer effektivt och blir ett bättre slutresultat med en polermaskin.

Nu för tiden finns det många bra oscillerande maskiner på marknaden. De moderna oscillerande polermaskinerna är mer användarvänliga och skonsammare för lacken då de inte genererar lika mycket värme som roterande maskiner. 

Rubbing

Om lacken är väldigt sliten så kan det var bra att använda en rubbing som steg 1. Rubbingen djuprengör och slipar ner repor, oxidation och ojämnheter i lacken och är det mest effektiva du kan använda för att slipa ner lacken till önskat resultat. Efter att man har rubbat bilen krävs det ett steg 2.


Börja med att tvätta bilen grundligt

(Se avsnittet tvätta bilen)

Polera ut rubbing i ett tunt, jämt lager över en mindre yta för hand eller med maskin.

Torka/polera av med en ren mikrofiberduk för lack och exteriör.

Fortsätt på samma sätt sektionsvis över hela bilen. 

SONAX Flytande Rubbing, SONAX Profiline Cutmax eller SONAX Profiline Ultimate cut är ett utmärkt alternativ.

Polish

(Om lacken bara är lätt nedmattad kan man hoppa över rubbing och endast använda polish.) 

Polishen tar bort ytliga defekter som kan finnas kvar och tillför extra djup i lacken, samt ger en ökad glans. Den tar också bort eventuell haze eller hologram (rosor) som kan ha uppstått vid rubbing. Den förbereder även lacken för det typ av skydd som man sedan väljer att lägga på. 


Börja med att tvätta bilen grundligt

(Se avsnittet tvätta bilen)

Polera ut polish i ett tunt, jämt lager över en mindre yta för hand eller med maskin.

Torka/polera av med en ren mikrofiberduk för lack och exteriör.

Fortsätt på samma sätt sektionsvis över hela bilen. 

SONAX Bilpolish eller SONAX Profiline Cut & Finish är ett bra alternativ.

Finish

Finish är sista steget för att uppnå maximal glans och för att få en silkeslen yta. Finish använder du för att få den extra glansen och ett perfekt slutresultat. Det är också att bra alternativ som sista steg innan man lägger ett lackskydd. 

Det går också att använda finish istället för polish om lacken inte har större defekter efter rubbingen. Med SONAX Profiline Perfect Finish uppnår du högsta glansen.

Är det ett skydd man är ute efter så använder du istället ett vax som sista steg. Tex SONAX Flytande hårdvax. Se även avsnittet lackskydd

Tips! Allt i ett och samma steg:

För den som inte vill lägga allt för mycket tid på flera olika steg när det kommer till bilpolering finns vårt effektiva 3 i 1 produkter inom lackvård som gör hela polerjobbet i ett enda steg.

Vi rekommenderar SONAX Xtreme Ceramic All-in-one Polish. Produkten tar bort repor, ger hög glans och en skyddande yta.

Utvalda produkter

Fler bilvårdsguider